• anneli_viljanen
  • anneli_viljanen_2
  • anneli_viljanen_3

Anneli Viljanen 

Anneli Viljanen

Jag är specialiserad ung-, och dressyrhäst beridare/tränare och i bakfickan har ja examens betyg från Ypäjä hästinstitut, utöver detta är jag även ridinstruktör, utexaminerad från Axxell Brusaby. Vid sidan om mitt arbete studerar jag till Yrkestränare 2-nivå (inriktning Dressyr) och Ridlärare på Ypäjä. Jag tycker om att utbilda mig och utveckla min egen yrkes skicklighet till toppnivå.

Men den här processen med unghästar är min passion, resan från att lära in grunder mot FEI-unghäst klasser, plötsligt märker man som tränare att unga hästen har utvecklats till en vuxen kunnig häst som dansar på dressyr arenan! 

Jag har funderat över vad som drivit mig in på detta område, eftersom jag alltid jobbat med hästar, jag var redan som liten flicka just den där flickan som hängde på stallet all fritid, och sög i mig all kunskap jag kunde få av de erfarna yrkesmänniskorna, det fanns inget som kunde hålla mig borta från stallet, då märkte jag att jag hade en talang för att läsa hästen, känna vad den tänker, den här kunskapen har varit till min fördel i detta yrke, då jag kan kommunicera med hästen på ett sett som ger mig hästens förtroende, då kan vi arbeta utan press och våld, hästen berättar när det är läge att ta följande steg.

De senaste åren har jag för mestadels arbetat med mina egna två hästar, Brocks Enceladus och London Parfait och tränat mina elever som tränar mot sina egna individuella mål. Med mina hästar har resan startat från föl utställningar, inridning, utbildning mot FEI unghästklasser och vidare till Finlands största dressyrtävlingar, aktivt på nationell nivå på Intermediate nivå. Vårt följande steg är att ta oss till de nationella GP- klasserna.

Har även med stor glädje haft äran att rida som demo ekipage på clinic, domarutbildningar mm.

För tillfället tränar jag för Anu Korppoo på Ypäjä och i Janne Berghs landslagsgrupp.  

Nu i samband med förstorandet av stallet har jag möjligheten att erbjuda utbildningsplatser för hästar.

 

Tålamod + kunskap

Jag förespråkar den traditionella stilen att rida in unghästar och använder mig av den tyska “training scale” pyramiden, jag tror starkt på denna metod. Utbildningen av den unga hästen bör inte vara skrämmande eller farligt, då vi som tränare använder tillräckligt med tid och kunskap i detta skede kan vi undvika onödiga misstag och misslyckanden. När hästen förstår vad vi önskar den göra vill de allt som oftast behaga människan, men det är oerhört viktigt att all hantering är korrekt. Korrekt markarbete, korrekt longering, korrekt ridning med korrekt användning av våra hjälper, på detta sett kan vi göra en positiv ridhäst som vet vad som förväntas utav den, med förtroende fortfarande kvar för människan.

All träning av hästen sker alltid i hästens individuella takt, men ändå målmedvetet och målinriktat arbetande mot huvudmålet, oberoende är målet på tävlingsarenorna eller som en säker mångsidig hobbyhäst.

Som tränare är jag lugn, behärskad, professionell och tror på positivinlärning, men med målmedvetenhet för att lyfta fram mina elever till sina egna individuella mål steg för steg. Jag kan ge råd till hela helheten ,allt från utfodringsplaner till träningsplaner för din häst och även för dig som ryttare. 

Undervisningen sker på  svenska, finska eller engelska.

“En av mina bästa minnen från tävlingsbanan är från år 2014 då jag red in på medellinjen i Finnderby, internationella VM-kval tävling för unghästar ,resultat blev över 60%, den här hästen hade jag själv ridit in, därefter följde fler stora arenor, 5års Derby, Breeders Prize mm. Några år senare var det dags att förbereda nästa häst inför sto testet och Hannover Championatet, vi klarade alla delar i testet väldigt bra och hästen belönades med 1:a pris. Fler resultat från tävlingar och utställningar hittar du i referenserna.”

 

I denna bransch finns det inte genvägar, allt uppnås med mycket arbete, känsla och passion.. och du måste älska det du gör!”