Anneli  "Fia"  Viljanen

Som ridinstruktör arbetar Anneli ”Fia” Viljanen.


”Min rid-karriär började redan som barn, först som ridskoleelev i Ingå på en liten ridskola och sedan som en lycklig hästägare då jag fyllde 12 år, när jag fick min första häst. Han var ett tyskt halvblods valack med enorma steg. Med honom upplevde jag mycket inom dressyr, hoppning och då jag tillbringat hela min barndom och ungdom i stallet lärde jag mig tolka hästens kroppsspråk och tankegång.
Jag fick en förnuftig uppfostran inom hästvärlden och hästsporten av den lilla ridskolans personal, de gav mig ett livslångt lärande och delade med sig av sin erfarenhet och kunskap så ett stort tack till dessa personer.

Hästarna kommer och går och det har alla gett mig erfarenheter och kunskap nu på min över 25 år långa karriär. ¨Fick redan som barn rådet att rida hästar av alla det olika slag, och det har jag gjort, allt från ponnyer, kallblod, unghästar till färdig utbildade tävlingshästar, ännu har jag inte mött på en häst jag tackat nej till då jag har blivit erbjuden att ta en tur. Nej, nu ljög jag, har tackat nej till trav-hästar, då jag anser att det är fel att kräva av en häst nåt sånt som dess kropp inte klarar. Travhästen är ju avlad till att trava hårt, med kroppen och med själen.

På 2000 -talet sökte jag mig och studera ridning, först som hobbyhandledare och sedan till instruktör, sedan studierna har jag jobbat mer eller mindre inom ridskolor.

Karriärens höjdpunker är svårt att nämna då det är ju vardagen som räknas, men för att nu nämna nåt, öppnandet av en egen ridskola, min otroliga resa med min unghäst "Foxen" som har fört mig till min första internationella dressyrtävling!

Genvägar finns de ju inte i denna gren utan allt når man med hårt arbete, målmedvetenhet, känsla och passion...

Och man måste helt enkelt älska sitt jobb, och det gör jag!”